Vinarium

Znamenitosti

mediaspeed (4)

Ob lendavski vinsko-turistični cesti se obiskovalci lahko ustavite v katerem izmed vinotočev ali izletniških kmetij, kjer domači vinogradniki največkrat ponudijo laški rizling in chardonay. Vina imajo posebno avtorsko noto, pri kateri vsak, ki jih okuša, začuti, da so bila narejena naravno. Prav tako so znana po svoji kakovosti. Bogata tradicija vinske kulture območja in pestra kulinarika gresta z roko v roki in tako omogočata izjemne užitke.

Ob vinskih poteh se ponuja pristno doživetje same narave, ki pri nas ne skopari z lepoto. Hribčki in poti na njih so primerni za aktivni oddih. V jesenskem času lahko najbolj pristno doživite in okusite trgatev, stiskanje in nadaljnjo obdelavo grozdja, vinarji ponosno nudijo tudi vpogled v svoje vinske kleti, kjer vino nastaja. Vsako leto v začetku septembra v Lendavo vabi tradicionalna prireditev, ki je posvečena vinogradništvu in vinu, Lendavska trgatev.

Sredi prijaznih vinogradov kot ponosen bel stražar varuje mesto Kapelica svete Trojice in zre na Lendavo pod seboj. Tistim, ki bi želeli videti nekaj bolj edinstvenega, priporočamo ogled mumije v kapelici, vojščaka Mihaela Hadika, ki je bil eden največjih junakov iz bojev s Turki. Okrog kapele leži najstarejše pokopališče v Lendavi, kjer lahko občudujemo umetniško izdelane nagrobnike.

Piramida, kamnito obeležje na najvišji točki Lendavskih goric, označuje najvišjo nadmorsko višino teh krajev, ki je 327 metrov nad morsko gladino. Na Piramidi je tudi plošča z geodetskimi podatki. Nekoč je tukaj bila opazovalnica in točka, od koder so meščane obveščali o nevarnostih pred turškimi vpadi v mesto.

Ob vznožju lendavskih goric stoji lendavski grad, kjer danes deluje Galerija-Muzej Lendava, ki vsako leto razstavlja dela enega od velikanov svetovne likovne umetnosti. Med drugimi so do sedaj bila na ogled tudi dela najslavnejšega umetnika 20. stoletja Pabla Picassa.

GEO_5409

GEO_5062

grad