Vinarium

Izvor imena razglednega stolpa

Pri iskanju imena za razgledni stolp sredi lendavskih goric smo se oprli na zgodovinske vire o vinogradništvu, povezovanju in skupnemu predstavljanju vinogradnikov.

V času rimskega imperija se je ob zgornjem rokavu reke Tiber razprostiralo izredno rodovitno območje, ki je omogočilo razvoj kmetijske dejavnosti kot so vinogradništvo, vrtnarstvo (pridelava zelenjave), živinoreja, proizvodnja opeke, kamna in lesa. Za spodnji del toka reke Tiber je bilo značilno močvirno območje zaradi česar so naselja gradili v bolj hribovitem predelu pokrajine1. Sodeč po prvih zapisih iz leta 68 našega štetja so logistiko vin višje kakovosti (npr. falernumi, caecubumi) urejali preko tako imenovanih »pristanišč vina« oziroma »portus vinarius«. Poleg »pristanišč vina« so v tem času bile dobro znane tudi tržnice vin (forum vinarium2)3.

Lendava z vinogradi, bližnjimi in okoliškimi, ter geografsko lego predstavlja stičišče različnih kultur in kulinaričnih užitkov pri čemer predstavlja vino osrednjo vlogo. Stolp se nahaja v osrčju vinogradov in s ponudbo domačih in tujih vin simbolizira »tržnico vin«, oziroma kot bi jo v času rimskega imperija imenovali, »forum vinarium«. Tako je razgledni stolp sredi slikovitih Lendavskih goric dobil ime Vinarium Lendava.

 


1 Grüll T (2013). 5. Gazdakföldrajz. Egyetemi egyzet. Pécsi Tudományegyetem Történettudományi Intézet Ókortörténeti Tanszék
2 A Topographical Dictionary of Ancient Rome. Samuel Ball Platner. Thomas Ashby. London: Humphrey Milford. Oxford University Press. 1929.
3 Romakor.hu (2015).