Vinarium

Svečana predaja pisanice velikanke

Razgledni stolp Vinarium Lendava, panonski svetilnik ali pomurski Eifflov stolp kot ga nekateri radi poimenujejo, je visok 53,5 metra in se nahaja na vinsko turistični cesti v Lendavskih goricah. Vrh stolpa nudi čudovit pogled na pokrajino štirih držav (Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije). Plod povezovanje s sosednjimi državami in aktivnosti v štirih letnih časih je tudi današnji slovestni prevzem pisanice velikanke, ki predstavlja osrednji dogodek v spomladanskem sklopu prireditev. Tokrat je guostujoča država Hrvaška s pisanico imenovano »pisanica src«, ki simbolizira mir in prijateljstvo. Pisanico velikanko so omogočili Koprivničko-križevačka županija in turistična zveza Koprivničko-križevačke županije v sodelovanju s Turistični zvezo Lendava vabi. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki mesta Đurđevac, s katerim je Občina Lendava pobratena od leta 2012. Mesto Đurđevac in občina Lendava že vrsto let uspešno sodelujeta na tradicionalnih prireditvah (Bogračfest, Picukijada) in kulturnih dejavnostih.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je izrazil veselje, da lahko danes gostimo prijatelje iz Hrvaške, ki so s pisanico velikanko dopolnili ponudbo stolpa Vinarium Lendava in vinsko turistične ceste. »To bo pripomoglo, da se ponudba razvija v pričakovano smer. Razstava pirhov s »pisanico src« spada v spomladanski sklop prireditev. V poletnem sklopu načrtujemo razstavo glinene posode v povezavi z vinogradniškim izročilom in muzejem. Nadaljevali bomo z jesenskimi in zimskimi aktivnostmi. Prireditve so tako umeščene v koncept štirih letnih časov, štirih prijateljstev in pogledov proti Madžarski, Hrvaški, Avstriji in Sloveniji«, je v izjavi za medije napovedal župan mag. Anton Balažek. Ob koncu srečanja je gostom in občanom zaželel mirne in s prijateljstvom prepletene velikonočne praznike.

Ob predaji pisanice se je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren zahvalil za možnost, da se z pisanico, ki simbolizira prijateljstvo, medsebojno spoštovanje in ljubezen predstavijo tudi v Lendavi. S projektom »pisanica srca« so pričeli pred desetimi leti kot promocijo Podravine in naivne umetnosti. V desetih letih so širšem sveta razstavili že šestdeset pisanic. Župan Darko Koren je vsem občanom zaželel vesele in mirne velikonočne praznike.

Pisanica src

Tradicija poslikave velikonočnih pisanic z različnimi tehnikami ima v Podravini že dolgo tradicijo, od leta 2008 nosi celo status nematerialne kulturne dobrine Hrvaške. Posebno likovno izročilo „naivne umetnosti“ izvira iz Podravine, iz Hlebin. Sklicujoč se na tradicijo in naivno umetnost je turistična zveza Koprivničko-križevačke županije ustvarila in zaščitila edinstven kulturno-turistični projekt z naslovom „pisanica src“. Pisanice src krasijo trge in galerije širšem sveta.

Razgledni stolp Vinarium Lendava in razstava pirhov

Poleg razgleda, razgledni stolp Vinarium Lendava ponuja bogato ponudbo tematskih prireditev, ki se dopolnjujejo z izbranimi vini in lokalno kulinariko. V kupoli razglednega stolpa Vinarium Lendava je od 10. marca 2016 na ogled razstava pirhov. Predstavljeni so pirhi enajstih rastavljalcev iz Slovenije. Motivi in poslikave pirhov združujeo tradicionalne kot tudi novejše vzorce in tehnike poslikave. Razstavo si obiskovalci stolpa lahko ogledajo vse do 24. aprila 2016.

Razgledni stolp Vinarium Lendava se je od otvoritve pokazal kot uspečen turistični produkt na kar kažejo tudi podatki o obiskanosti. Od otvoritve razglednega stolpa Vinarium Lendava  (2. septembra 2015) do 20. marca 2016 je stolp obiskalo 36.767 obiskovalcev ( v letu 2015 je stolp obiskalo 29.467, in v letu 2016 7.300 obiskovalcev) (slika 1).

16199X0228
« 1 of 9 »

Oglejte si tudi katalog: Katalog Razstava prihov na Vinarium Lendava