Vinarium

Razstava 21. LindArta

Z otvoritvijo razstave del se je v petek zaključilo desetdnevno druženje šestih mladih umetnikov, udeležencev letošnje že 21. mednarodne likovne kolonije LindArt, ki jo organizira Galerija-Muzej Lendava.

Likovna kolonija že vrsto let deluje pod motom »so-deluj / co-operate«, njena posebnost pa je, da se avtorji povežejo v dvojice in ustvarjajo na skupen likovni nosilec. Tako so letos ustvarjali: Dora Bakek (Hrvaška) in Maruša Štibej (Slovenija), Ambrus Gerő (Madžarska) in Jelena Jovančov (Črna Gora) ter Branka Lalić (Srbija) in Dalibor Milojković (Srbija). Umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik je izpostavila, da so bili pari zelo uspešni in produktivni. Obiskovalci otvoritvene svečanosti so s svojim oddanim glasom so-odločili, da sta bila letos najboljši umetniški tandem Branka Lalić in Dalibor Milojković, oba iz Srbije. Za nagrado se bosta prihodnje leto oba avtorja predstavila s samostojno razstavo na lendavskem gradu.

Obiskovalce je pozdravila Beata Lazar, direktorica Galerije-Muzej Lendava, razstavo pa je odprl župan Občine Lendava mag. Anton Balažek, ki je med drugim povedal, da so takšni projekti izjemno pomembni za obmejno in multikulturno Lendavo, ki bo v prihodnosti tudi v luči priprav na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture še več pozornosti namenjala medkulturnemu dialogu.

Umetniki so vsebino za svoje stvaritve tudi letos črpali iz pokrajinskih značilnosti Lendave, pri čemer so jih po besedah akademskega slikarja Dubravka Baumgartnerja, umetniškega vodje kolonije in kustosa zavoda Galerija-Muzej Lendava, najbolj navdihovali gorice in razgled s stolpa Vinarium, ki sega v štiri države hkrati.

Razstava bo na ogled v galeriji Muzeja meščanstva na Glavni ulici v Lendavi do 20. avgusta 2016.

????????????????????????????????????